12

Memoria face alegeri între unele detalii şi altele. De unele nu-şi mai aminteşte, în timp ce pe altele le readuce periodic în actualitate. Cine ştie dacă este rău sau bine? Ce anume determină o persoană să prefere detaliile în detrimentul ansamblului şi invers?

3 avantaje intre detaliu si ansamblu.pdf 

 

 

Tu ştii care este tiparul tău preferat? Îţi plac detaliile și sunt cele mai importante pentru tine sau preferi imaginile de ansamblu?

Mie îmi place stilul în care au pictat Rembrandt şi Renoir. Au surprins detalii greu de imaginat. De asemenea, îmi plac imaginile panoramice.

Cu două săptămâni în urmă, am asistat la o discuţie în contradictoriu între două persoane… Unul dintre cei doi pretindea că preferinţa lui este cea mai bună. Considera că ştie precis ce vrea, că este atent la toate detaliile şi, dacă celălalt ar vrea să afle amănunte, poate stabili o întâlnire particulară pentru a clarifica fiecare punct în parte. Este convins că viziunea celuilalt ar folosi multora, dacă pas cu pas ar fi implantate și detaliile.

Celălalt nu s-a lăsat mai prejos în acea discuţie. Pentru că el vedea totul în ansamblu, fiind un vizionar, a fost de acord cu întâlnirea particulară, pentru a-i desfăşura întregul plan pe care îl avea bine conturat în minte.

Mi-am propus astăzi să dezbatem împreună acest aspect. De fapt, de astăzi, încep o serie de articole, pentru care voi găsi 3 avantaje, lăsând loc celor interesaţi să vină cu completări – alte avantaje din punctul de vedere al fiecăruia. Este un articol deschis şi, sper eu, provocator. În concluzie, te invit să-ţi scrii părerea fără emoţii. Nu există răspunsuri greşite.

Imaginează-ţi o discuţie liniştită la o masă pe terasa unui restaurant renumit prin preparatele gustoase şi variate, având servicii ireproşabile. Personalul este amabil, iar muzica, în surdină, îţi permite să auzi tot ce spune partenerul tău. Simţi briza mării cum te răcoreşte. Este o briză blândă, care lăsă lumânarea să stea aprinsă pe masa deja plină cu mâncare delicioasă.

În acest cadru minunat, partenerul tău (de discuţie) îţi atrage atenţia că este foarte diferit de tine. Tu admiri fiecare detaliu, iar partenerul aproape că nu vede nimic din toate acestea. Pur şi simplu rezumă totul la o seară minunată şi memorabilă, fără a conta descrierea de mai sus. În acest moment, stai liniştit, zâmbeşti şi te bucuri de fiecare detaliu care este important pentru tine sau reproşezi celuilalt că este insensibil şi nu vede niciodată la fel ca tine fiecare detaliu atât de important?

Aha, am mai surprins un aspect. Tu derulezi discuţia parcă într-o ordine firească, cu legături între subiecte, iar celălalt din când în când sare în mod aleatoriu la subiecte care parcă nu au nicio legătură cu armonia pe care ţi-o doreşti pe malul mării, în lumina opacă a luminării care pâlpâie perseverentă, rezistând adierii vântului din larg şi mirosind a ceară parfumată.

Ideea principală din aceste fraze este de a selecta detaliile din imaginea de ansamblu şi a extrage ideile importante dintr-un ansamblu conceptual. În general, o descriere succintă are şi câteva detalii pentru a face tabloul complet.

Acestea sunt doar trei exemple:

Avantaje

Detalii

Ansamblu

Știe precis ce vrea și este atent la particularități Este un vizionar
Află detalii amanunțite și prețioase Se concentrează pe proiecte mari
Se organizează eficient pe etape mici Îi sunt clare ideile principale și esența

 

Ai putea să-mi dai nişte exemple concrete din viaţa ta?

Cum crezi că ar putea rezista o relaţie între două persoane atât de diferite?

Aşa cum am precizat la început, articolul rămâne deschis. Te rog să scrii 3 avantaje pe care le găseşti la un tipar sau la celălalt şi vom facilita o comunicare interactivă cu schimb de idei.

 

Promit să răspund tuturor comentariilor în cel mai constructiv mod.

Ţinem aproape.

Cu drag,

Gigi FILIP

PS – Un Like şi un Share poate duce acest scurt mesaj, exact la persoana care are mai mare nevoie acum.

PPS – promit să scriu și eu cate 3 avantaje pentru fiecare din cele două categorii menționate în articol.

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

 1. Raluca says:

  wow, wow, asta e un subiect mereu in discutie. Ce preferi ansamblul sau detaliile? Fiecare isi are propria importanta, in functie de situatie. Un strateg, un manager de proiect, cineva care e capabil sa vada cum va arata un lucru in viitor, evident va vedea ansamblul, urmand pe parcurs sa stabileasca detaliile.
  Pentru doua lucruri apropiate calitativ si valoric, evident diferenta se va face prin detalii. In acest fel, putem face diferenta intre foarte bine si maiestrie.

  • GG FILIP says:

   wow, wow, Raluca!

   Asta imi place sa citesc de la cititori. :-)
   Si asta imi place sa se intample cu cititorii. Sa-si descopere macar cate un element… prin wow.

   Apreciez ca tu esti printre putinii cititori consecventi, care nu numai ca citesti articolele, insa dai Like & Share si lasi cate un comentariu frumos.

   Multumesc.


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube