markerÎn Arta războiului, de Sun Tzu, am găsit o concluzie înţeleaptă:

Viteazul ştie să se bată; prudentul să se apere; înţeleptul să dea sfaturi. Prin urmare, niciun talent nu se pierde.

 3 beneficii ale deosebirilor.pdf

E posibil să ţi se fi întâmplat măcar o dată în viaţă să te fi aflat în preajma unei persoane care ţi-a lăsat impresia că este stabilă. Era foarte bine ancorată în trecut şi prezent, găsind că atât sentimentele cât şi mediul în care trăieşte reprezintă tot ce şi-a dorit din totdeauna. Nu-i plac schimbările şi efectiv refuză să se adapteze la o situaţie inopinată sau impusă din exterior.

 

Tu, fiind genul dinamic şi total diferit/ă, probabil ai privit într-un mod mai ciudat acea persoană. O fi rău că este… “ciudată” sau o fi bine?

Imaginează-ţi că stai relaxat/ă într-un parc şi priveşti activitatea… atât cât o poţi cuprinde cu mintea ta. De la insectele care te bâzâie, până la păsările pe care le vezi că zboară aproape de tine pentru a prinde insectele care tocmai te deranjau.

Mai presus de acest fragment cu zumzete şi triluri, priveşti interesat peste alee, la doi tineri care îşi povestesc fără nicio reţinere, cu voce tare, experienţele pe care le-au trăit în ultimul an.

Ea spune că i se pare atât de nou totul în acest parc. Pe lângă faptul că este mai curat şi mai liniştit, parcă şi copacii sunt mai plini de viaţă şi păsările mai cântătoare. Totul este atât de diferit de alte parcuri. Ar putea spune chiar că este unic, din câte cunoaşte ea. Iar mirosul trandafirilor catifelaţi şi adierea vântului printre crengile puternice de stejar, face ca acest parc să fie fără pereche. Este minunat să trăieşti în fiecare zi o experienţă unică, observând mereu ceva nou.

El profită de pauză scurtă pe care o face ea şi, oarecum încurcat de percepţia ei, îi spuse: Interesant cum sesizezi tu atât de multe amănunte diferite… Mie mi se pare că totul este la fel ca înainte. Nu văd nimic schimbat. După cum deja îţi aminteşti, am fost săptămâna trecută în celălalt parc şi cred că are multe lucruri în comun, iar câteva elemente sunt chiar identice. Nu am văzut nimic deosebit nici la copaci şi nici la păsări. Trilul lor este la fel. S-a menţinut chiar şi forma în care a fost tuns gardul viu. Seamănă cu multe parcuri din oraş.

Cu siguranţă ai sesizat diferenţele. Să căutăm împreună câteva avantaje ale asemănărilor şi deosebirilor.

Avantaje

Asemănări

Deosebiri

Se simte în siguranță Este mereu deschis către schimbare
Este relaxat pentru că nu întâmpină nimic inopinat Observă mai ușor unicitatea unei noi oportunități
Poate fi mai stabil pe termen lung Poate face schimbări radicale și complete

 

Sunt încă multe avantaje pentru cele două categorii. Dacă îţi face plăcere, te poţi juca pe hârtie cu ideile descoperind astfel cât multe dintre ele.

Din punctul de vedere al specialiştilor, tot ce are avantaje poate fi acceptat mult mai uşor decât dezavantajele.

Este atât de uşor şi stă în puterea noastră ca în procesul de selecţie să vedem diferenţele importante, să ne auzim glasul inimii şi să facem cele mai corecte alegeri, având sentimentul deplin al împlinirii personale şi profesionale.

 

în curând voi completa această… trilogie, cu “3 criterii provocatoare pentru alegerile corecte”.

 

Până atunci, să auzim doar vești bune.

Gigi FILIP

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

  1. Raluca says:

    Un mod de a privi lucrurile nu doar interesant, dar mai ales util pentru psihicul nostru. Este mult mai bine sa vedem avantajele, iar dezavantajele sa le transformam in oportunitati, porti deschise spre altceva mai bun, care va rezulta din ceea ce avem astazi.

    • GG FILIP says:

      Multumesc Raluca.

      Am primit un comentariu in privat, care cred ca merita postat si aici.
      “Sunt foarte surprinsa de evolutia dumneavoastra. Adica eu… asa o percep. Nu stiu ce spun altii. Imi place ca aveti un spectru mai larg, idei din mult mai multe domenii, va descopar acum si o latura artistica… Foarte placut impresionata!”


  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube