lant aurCu trei zile în urmă, în timp ce discutam cu un amic despre analiza unor modele de excelenţă, pentru a le putea implementa mai departe, m-a întrebat aşa… tangenţial, de ce m-am oprit să scriu articole pe site. L-am întrebat, oarecum circumspect, de unde ştie că nu mai scriu. Răspunsul a fost simplu: m-am înscris pe site-ul tău să primesc newsletter şi nu am mai primit nimic… cam de mult timp. Scrii din ce în ce mai bine şi mai profund şi fără să te flatez, îmi face plăcere să-ţi citesc articolele. Îţi garantez că nu peste mult timp, vei fi un nume de referinţă.”     7 verigi de AUR pentru o relatie DIAMANT

Pentru că am fost derutat puţin, deoarece nu este tipul de persoană care să ofere complimente gratuite, l-am întrebat dacă este activ pe Facebook şi dacă observă ce se promovează cel mai bine acolo. A bănuit unde voiam să ajung şi nu m-a lăsat să continui, subliniind: cei care caută senzaţii tari şi ştiri şocante, în momentul în care îţi vor citi un articol, vor sesiza diferenţa de valoare. Iar cei ca mine, care aşteaptă informaţii consistente şi profunde, te vor promova până la marginile continentului.”

Apoi mi-a spus: scrie despre relaţii puternice, de durată şi cu adevărat valoroase.

Aşa mi-a venit ideea să leg tema acestui articol de aur şi diamant.

Diamantele sunt puternice. Sunt convins că acest articol va fi foarte uşor de înţeles şi tot atât de uşor de reţinut, pentru că verigile de aur sub formă de anagramă, vor străluci în jurul diamantelor.”

 

Dinamism1. Dinamism – Ar putea pretinde cineva că s-a inventat o relaţie pe principiul perpetuum mobile? După părerea specialiştilor în domeniul relaţiilor interumane, acest concept există doar la nivel idealist. Aşadar, o relaţie are nevoie de energie. Îmi vine în minte o asociere simplă din copilărie, când la bicicletă aveam un dinam, care îmi alimenta sistemul de iluminat. Tehnica a avansat, însă principiul rămâne acelaşi. Este nevoie de energie care să mişte lucrurile din loc atunci când au tendinţa de a se opri. Un tip dinamic este mereu activ. Uneori e locomotivă pentru a trage după el pe alţii, alteori este un lider care doar arată calea şi fiecare îşi alege propriul drum, după nişte criterii acceptate în mod conştient. Dinamismul te ajută să transformi ideile în realitate, fiind conectat la resursele necesare. Ba chiar mai mult, e bine să ştim că dinamismul este molipsitor!

2.  Implicare – Aminteşte-ţi de cea mai frumoasă relaţie din trecutul tău, relaţie petrecută în urmă cu 10 sau chiar 20 de ani, care nu mai este actuală. A fost una dintre cele mai… memorabile, însă cu timpul s-a depus un strat gros de praf, care îi ascunde din strălucirea de atunci şi-o face să-şi piardă din claritate. Acum aminteşte-ţi de cea mai reuşită relaţie actuală, în care te implici zilnic şi care este parte din viaţa ta. Este unul dintre motivele pentru care trăieşti şi viaţa ta are sens. Este relaţia cea mai bună pe care o ai acum. Îţi mai rămâne de făcut un singur lucru, pe care îl bănuieşti deja. Compară implicarea ta prezentă în cele două situaţii. Ce face diferenţa? Faptul că trăieşti cu amintirea celei mai frumoase relaţii în care nu te-ai mai implicat de multă vreme, aproape că rămâne fără valoare, în comparaţie cu relaţia în care te implici zi de zi, în prezent. Oare de cât timp are nevoie un psiholog să vindece o astfel de traumă strâns legată de trecut, care refuză să-şi trăiască prezentul cu o implicare consecventă.

3.  Admiraţie – Într-o relaţie, fie de cuplu, de parteneriat sau de afaceri ocazionale, este nevoie de admiraţie reciprocă. Îmi amintesc de o întâmplare care a avut loc recent, când mi-am vizitat un client mai vechi, cu care am început colaborarea în urmă cu peste 12 ani. A făcut nişte investiţii de sute de mii de euro în utilaje şi are cel puţin un utilaj unic în România. L-am admirat pentru curajul de a investi şi pentru dedicarea de a deveni unul dintre cei mai buni pe plan naţional, în domeniul lui.

Un mic amănunt, pe care aş vrea să-l reţii, este că nu am ţinut această admiraţie doar pentru mine. Pur şi simplu i-am spus că-l admir… şi am enumerat motivele. Desigur, asta l-a determinat să-mi arate şi alte… investiţii, care cu siguranţă nu a intenţionat să mi le arate de la început. Am restabilit o relaţie care a devenit cam fragilă în ultima perioadă. Un amic de-al meu, invidios din fire, după ce i‑am povestit entuziasmat şi plin de admiraţie despre ce a reuşit să realizeze acest client, s-a uitat cu coada ochiului la mine şi m-a întrebat: „tu te bucuri… când ăsta învârte sute de mii de euro iar tu?” „Da, mă bucur, i-am răspuns şi sper să găsesc şi eu câteva persoane care se vor bucura de succesul meu.

4.  Maturitate – Poate suna banal acest termen, mai ales dacă eşti trecut de 40 de ani. Te consideri deja matur. Totuşi, sunt relaţii care încă nu ştiu ce înseamnă maturitatea. Asta înseamnă că încă nu au ajuns la o stare de deplină dezvoltare fizică şi intelectuală. Nu au ajuns la un stadiu înaintat de experienţă, de seriozitate şi de profunzime. Încă nu există un liant atât de puternic încât să nu se găsească un dizolvant… pentru a separa pe cei implicaţi într-o astfel de relaţie.

Pentru a ocupa un post ori pentru a atinge o anumită performanţă, într-o carieră, de obicei se învaţă mult… în ani buni de pregătire. În contrast, sunt tineri care se aruncă într-o relaţie (chiar cu angajament scriptic), fiind aproape analfabeţi în comunicare şi relaţionare. Ei se vor maturiza prematur, însă cu un alt preț plătit. Tot aşa se întâmplă şi cu anumite parteneriate sau înţelegeri tacite. După ce se trezeşte una dintre părţi la realitate, ori se declanşează furtuna ori se separă la fel de tacit precum au început. Uneori poţi găsi maturitatea la copii iar alteori aceasta lipseşte pur şi simplu de la oamenii în vârstă. Vestea bună este că se poate învăţa rapid cum se ajunge într‑un anumit stadiu al maturității.

asumat5.  Asumare – Îţi poţi asuma un rol, îţi poţi asuma o vină sau un merit. De ce este atât de importantă asumarea într-o relaţie? Se leagă de maturitate, admiraţie, implicare şi dinamism. Când ţi-ai asumat ultima dată responsabilitatea faţă de relaţiile în care eşti implicat (personal şi profesional)? În momentul în care îţi asumi… orice ar fi, în primul rând validezi conceptul de maturitate din viaţa ta. Cu siguranţă te vei implica mai mult şi vei avea o satisfacţie suplimentară atunci când vei descoperi aprecierea celorlalţi, chiar dacă ţi-ai asumat o greşeală sau un eşec. Cum, mai nou, unii specialişti nu doar spun, ci şi demonstrează că nu există eşec, ci există feedback, lucrurile pot deveni şi mai simple, după ce vom folosi câteva concepte adecvate.

6.  Nominalizare – Mi-a fost greu să aplic acest principiu o perioadă de timp destul de mare din viaţa mea. Dacă spuneam un mulţumesc, bravo sau felicitări, ar fi trebuit să se subînţeleagă motivul. Într-o zi – memorabilă pentru mine – un subordonat de-al meu a explodat într-un acces de furie. Cu toate că i-am mărit salariul de câteva ori pentru că a meritat, era foarte nemulţumit că nu ştia clar dacă era apreciat, şi dacă da, pentru ce anume. Atunci parcă am avut un flash. Dacă pentru mine nu era important să spun exact motivul pentru care mulţumesc sau pentru care felicit, pentru altcineva ar putea fi esenţial şi motivant.

Începând cu acea zi mi-am îmbunătăţit percepţia despre aşteptările altora şi am învăţat să fiu mai specific. Am precizat ce admir, ce încurajez, ce aşteptări am sau pentru ce am acordat o… recompensă. Mi-am dat seama că uneori, faptul că cineva evită nominalizarea, ţine de orgoliul personal şi mai ales de… nivelul maturității.

Diamant 17.  Tenacitate – Aproape că n-aş fi vrut să scriu nimic la acest punct. Cuvântul în sine explică totul şi se adaptează oricărei situaţii. Doar o singură precizare şi las ca acest lanţ de aur să lege diamantul într-o relaţie stabilă. Fie că va trebui să cauţi cea mai bună cale pentru a construi una dintre cele mai sigure legături într-o relaţie de lungă durată, fie că vei avea nevoie de perseverenţă, răbdare, îndârjire sau fermitate, merită să dai ce ai mai bun și adecvat, la momentul oportun. De ce? Ai cele mai mari şanse să primeşti în schimb tot ce-i mai bun.

 

 

Mult spor şi voie bună.

Cu drag,

Gigi FILIP

PS – Te rog să-mi laşi un comentariu şi să dai share către cei care consideri că pot găsi o informaţie preţioasă… un diamant oferit în dar. Multumesc.

Categories: ARTICOLE

7 Responses so far.

 1. Raluca says:

  Interesant articol, ca de obicei. Mai ales pentru valorile pe care toti le cautam, dar nu stiu cati dintre noi le si oferim.

 2. Hani says:

  “Diamantele sunt puternice. Sunt convins că acest articol va fi foarte uşor de înţeles şi tot atât de uşor de reţinut, pentru că verigile de aur sub formă de anagramă, vor străluci în jurul „diamantelor.” ” … cand ne gandim ca orice diamant, pentru a straluci are nevoie de o forta pentru a-l slefui… Minunate sunt valorile ce stau la baza unor relationari autentice si durabile. Un articol pe masura diamentelor, felicitari!

  • GG FILIP says:

   Ma astept sa fie multe comentarii la acest articol. In special din partea celor care stiu sa aprecieze valoarea, si sunt destul de multi care fac parte din aceasta categorie.
   Multumesc pentru apreciere.

 3. […] inspiraţia a poposit alene pe tastatură, după ce am citit azi acest minunat şi valoros articol 7 verigi de aur pentru o relaţie de diamant, care m-a dus cu gândul la întâlnirea cu prietena mea, cu prietenele mele, cu prieteniile ce se […]


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube