dezv.pers.2„Nu îţi vei schimba niciodată viaţa până când nu schimbi ceva ce faci în fiecare zi.” – Mike Murdock

  

Dacă investeşti timp şi bani în dezvoltarea ta personală an de an, înseamnă că eşti pe drumul cel bun. Înseamnă că ai toate şansele să atingi noi culmi ale performanţei şi excelenţei.

Aud des remarcile unor oameni contrariaţi, care nu înţeleg rostul atâtor cursuri de dezvoltare personală. Unii cred că vremea pentru învăţare este în şcoală. După ce ai terminat eventual facultatea, misiunea care îţi revine este să munceşti şi iar să munceşti, cu privirea aţintită către pensie. Aceasta este o viziune păguboasă.

Cei mai mulţi dintre noi, în mod conştient sau mai puţin conştient, ne dorim ca în această viaţă să „construim” ceva, pentru a dăinui după dispariţia noastră. Să lăsăm o moştenire de care să se bucure posteritatea. Unul alege să adune într-un cont bancar, altul alege să scrie o carte. Ambii îşi doresc acelaşi lucru. Într-o zi, contribuţia lor să schimbe vieţi! Doar că o carte bună, profundă are mai multe şanse să schimbe destinele celor care nu au nicio legătură genealogică sau de altă natură, cu cel care lasă moştenirea cu multe zerouri.

Dacă ţi-ai obişnuit mintea cu ideea că este recomandat ca toată viaţa să te perfecţionezi şi să te remodelezi pentru a atinge un anumit nivel al excelenţei, poţi citi mai departe acest articol.

Îţi doreşti să te înconjori cu oameni de calitate? Condiţia principală este ca şi tu să fii un om de calitate! Îţi doreşti să te înconjori cu persoane simpatice, comunicative, joviale, mulţumite şi sincere, care gândesc pozitiv? Este important să fii tu astfel şi, cu siguranţă, vei atrage lângă tine ceea ce-ţi doreşti. Nu mai este un secret că vei reuşi să-i schimbi pe cei din jurul tău, doar după ce te vei schimba tu, personal, necondiţionat. Cum ai putea face asta dacă nu investeşti în dezvoltarea ta personală? Aşa ceva nu se învaţă în şcoală!

1. O primă metodă de evaluare a investiţiei în dezvoltarea ta personală şi profesională, ar putea fi răspunsul la următoarea întrebare: cum sunt acum comparativ ce cel/cea care a terminat şcoala în urmă cu… x ani? Te rog să nu te grăbeşti în a răspunde. Contează părerea ta despre tine. Ştii bine cât de mult contează şi părerea celor apropiaţi despre tine. Roagă persoanele dragi şi de încredere, din jurul tău, să-ţi spună percepţia lor despre aceste diferenţe. Eşti de nerecunoscut ori eşti aproape neschimbat/ă? Ai rămas la acelaşi nivel sau ai urcat treaptă cu treaptă, ţintind tot mai sus?

Dacă ceva nu merge, fă altceva. Îmi place citatul lui Charles Dickens – Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce ai putea deveni. Însă asta presupune să rişti, să faci, să investeşti în tine, să nu fii indiferent şi să vrei să devii mai mult decât ceea ce erai sau eşti!

2. Ai reuşit să redescoperi an după an, versiunea ta îmbunătăţită?
Dacă da, eşti pe drumul cel bun. Dacă încă nu s-a întâmplat asta, nu este târziu să începi de astăzi. Poți fi puțin mai bun și mai bine pregătit, chiar dacă viaţa ta a ajuns o rutină, având de mulţi ani acelaşi loc de muncă, aceeaşi maşină, aceleaşi relaţii distante cu cei care ar fi putut să-ţi fie prieteni, aceeaşi comunicare şubredă cu partenerul de viaţă ori cu copiii.
Poți descoperi o variantă mai bună, chiar dacă acum eşti într-o continuă căutare de visuri nerealiste, ceea ce te determină să fii nemulţumit şi frustrat.

Vestea bună este că există şi un altfel de mod în care să trăieşti. M-ai crede dacă ţi-aş spune că lucrurile se pot schimba rapid şi radical, doar dacă îţi schimbi percepţia despre tine şi despre ceea ce te înconjoară? Jim Rohn s-a făcut remarcat printr-un gând care a facut suficientă lumină, astfel încât orizontul să se vadă diferit: Nu îţi poţi schimba destinaţia peste noapte, dar îţi poţi schimba direcţia peste noapte.

3. Când ai fost ultima dată fericit exact pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce ai?
Ai auzit pe cineva spunând că dacă ar avea mai mulţi bani ar fi mai fericit şi relaţia de cuplu ar fi excelentă?
Am fost fascinat când am citit despre un multimilionar care trăia o viaţă armonioasă împreună cu familia lui. Nu ar fi fost atât de interesant să aflu asta dacă, în declaraţia lui, nu ar fi spus că armonia în familia lui îşi are originea încă de pe vremea când muncea pentru un salariu mediu şi rămânea lună de lună cu datorii în bancă.

Aş vrea să nu am dreptate, totuşi statisticile demonstrează că persoanele care nu se înţeleg atunci când au anumite lipsuri materiale, dacă au câştigat o sumă importantă, spre exemplu la loterie, în loc să se înţeleagă mai bine, s-au despărţit definitiv. Idee este că poţi redescoperi fericirea înainte ca situaţia financiară să se schimbe. Sunt tehnici relativ simple pe care le poţi descoperi la un curs de dezvoltare personală, pe această temă.

4. Cât de mult munceşti pentru bani şi cât munceşti pentru remodelarea ta?
Să avem seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi mai ales înţelepciunea pentru a face deosebirea între cele două posibilităţi! – Marc Aureliu

Am întâlnit un coleg la un curs NLP, care a declarat în plen cum s-a schimbat relaţia şi statutul său la locul de muncă. Şi-a plătit singur primul curs. După aprofundarea unor concepte, a început să lucreze cu el însuşi. A început să aibă alte percepţii care implicit au generat alte emoţii şi alt comportament. A observat că este tratat diferit, atât de colegi cât şi de superiori. Intuieşti ce a urmat. A fost avansat şi i-a crescut salariul, iar bonus, firma i-a plătit următorul curs, încurajând şi pe alţi angajaţi să-i urmeze exemplul.

Ai posibilitatea să nu mai munceşti atât de mult pentru bani, ci să pui banii să muncească mai mult pentru tine. Cum? Remodelându-te după o persoană care are deja succes şi care munceşte la fel de mult ca înainte de a avea succes, doar că acum munceşte mult mai eficient, pentru că și a descoperit pasiunea.

(va urma)

În prima săptămână din septembrie, va apărea continuarea. Sunt 12 puncte in total. Te asigur că este ceva care nu găsești în fiecare zi.

 

Un timp de exceptie.

Gigi Filip

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

  1. Raluca says:

    Indiferent pe ce cale ajungem, ce cursuri sau practici alegem pentru a ne cunoaste pe noi insine, concluziile sunt acelasi.

    Ce ar trebui sa intelegem de aici? Fiecare isi alege propria cale, dar nazuim spre aceleasi idealuri. Caracterele oamenilor pe care le vedem atat de diferite, au de fapt aceeasi esenta.


  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube