10. Ai o imagine clară despre punctele tale forte şi domeniul în care eşti lider?

viziune1Creează o viziune şi nu lăsa niciodată mediul, convingerile altor oameni sau limitele trecutului să îţi afecteze deciziile. – Anthony Robbins

Aici poti descarca materialul complet: Află cat investesti in redescoperirea si transformarea personala

Ambiţie, iniţiativă, dinamism, perseverenţă, flexibilitate, hotărâre, independenţă, stăpânire de sine, prezenţă agreabilă, răbdare, tenacitate, umor, generozitate, disponibilitate, gândire pozitivă, capacitate de ascultare şi inţelegere, putere de concentrare, comunicare degajată, concentrare pe obiective, rezistenţă la presiune şi stres, responsabilitate, pricepere la tehnologie… şi poţi continua cu sute de puncte forte specifice fiecăruia.

Cât de bine te cunoşti? Ştii la ce te pricepi bine şi în ce domeniu eşti atât de bun, încât ai putea impresiona aproape orice persoană din jurul tău? Bine, parcă te aud că mă întrebi: şi la ce-i bună înşiruirea aceasta de puncte tari? Este simplu. Îţi pot demonstra oricând că eşti lider măcar într-un domeniu, aşa cum te reprezinţi în prezent. Totuşi, ţi-ar face plăcere să devii lider şi în alt domeniu la care te-ai gândit măcar o dată şi ţi-ai fi dorit să fii ca… un model al tău?

Există o artă şi în acelaşi timp o ştiinţă a excelenţei personale. Aceasta studiază felul în care excelează oamenii în orice domeniu şi îi ajută pe alţii să înveţe aceste tipare. Ţi-ai dori aşa ceva? Vrei să afli mai multe detalii? Dacă da, eşti pe drumul cel bun.

 

11. Esti mulţumit de sănătatea ta fizică şi emoţională?

Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea. – Hipocrat

Când vorbim despre sănătate, în proporţie de 80% ne gândim doar la sănătatea fizică. În esenţă, aceasta este foarte importantă. Într-un corp sănătos este şi o minte sănătoasă. Doar 10% se gândesc la sănătatea sufletului, care este reprezentată prin minte, voinţă şi emoţii. Alţi 10% se gândesc la sănătatea spiritului. Cei care iau separat pentru analiză doar una dintre cele trei categorii, fac o greşeală comună. Se ocupă preponderent de o singură componentă, neglijându-le prea mult pe celelalte două.

O modalitate simplă de schimbare este mediul în care te desfăşori. Vrei să schimbi un comportament, începi prin a schimba mediul. O altă modalitate este să începi din vârful piramidei nivelurilor neurologice. Începi cu misiunea ta, cobori la convingerile şi valorile tale şi îţi formezi noi abilităţi. Astfel vei dobândi noi comportamente şi, în mod aproape natural, îţi vei înlocui mediul în care te dezvolţi. Este o cale ceva mai complicat de explicat acum, însă este uşor de aplicat, având rezultate mai rapide şi mai eficiente.

Pentru a fi pe deplin sănătos, cele trei componente trebuie să fie în armonie pentru că sunt corelate între ele, sunt interdependente. Imaginează-ţi o persoană care se dezvoltă fizic în mod normal, cu doar două „mici” excepţii. Inima şi creierul să-i rămână la dimensiunea celor de păsări. Ce şanse va avea să ajungă la performanţă şi excelenţă în asemenea condiţii?

 

12. Cumperi cărţi doar pentru a le avea în bibliotecă sau le citeşti cu interes?
Acţiunea presupune riscuri şi costuri. Dar acestea sunt mult mai mici decât riscurile pe termen lung ale inacţiunii confortabile. – John F. Kennedy

Am un amic pe care îl cunosc de peste 30 de ani. Are o biblioteca impresionantă. De câte ori merg pe la el o admir şi îmi aleg o singură carte pe care o împrumut pentru câteva zile. L-am întrebat într-o zi dacă le-a citit pe toate. A zâmbit şi mi-a răspuns privindu-mă jucăuş cu coada ochiului: am o afacere în care sunt implicat cel puţin 10 ore pe zi. Mai am familia şi activităţile gospodăreşti, pentru care îmi aloc peste 5 ore pe zi. Crezi că mai am timp să citesc aşa ca tine? Ultima carte citită a fost în facultate. Eu mi-am terminat studiile. Aceste cărţi, din bibliotecă, sunt pentru copiii mei.

No comment!

În primii ani de serviciu am avut un coleg de birou care avea vârsta aproape de pensionare. Era inteligent, din acest motiv ocupa o funcție de economist prin derogare, fără să fi absolvit o facultate. Avea doi copii economiști. Mi-a mărturisit că toată viața a încercat să țină pasul la tot ce era nou, pentru a vorbi aceeași limbă cu copiii lui. Fiind aproape de pensionare, a avut pentru prima dată sentimentul că era depășit oarecum de situație, fără a reuși să se încadreze în ritm.
Acest adevăr îl regăsim sintetizat în următorul citat: „Când între noi şi tinerii care ne înconjoară simţim interpusă o fisură, când am pierdut capacitatea de a intra în rezonanţă cu ei, am încetat cu siguranţă de a fi tineri.” (O. Fedor n. 1913 d. 1976, medic român)
Aşadar, te las câteva clipe, sau cât timp îți este necesar – alegerea îţi aparţine – pentru a evalua, în ansamblu, care este investiţia ta în redescoperirea și transformarea personală şi ce obiective îţi stabileşti începând de astăzi.

Nu preţul cărţilor este important, ci preţul pe care îl vei plăti mai târziu pentru că nu le-ai citit. Nu preţul unui curs ar trebui să te preocupe, ci mai degrabă preţul pe care îl vei plăti într-o zi pentru că nu l-ai făcut. Unii spun că dacă nu au făcut un curs la timp, nu mai merită făcut. Ce înseamnă la timp? Este mai bine mai târziu decât niciodată.

Până data viitoare, mult spor și voie bună.

Cu drag,
Gigi FILIP

PS – Este posibil sa-ţi facă plăcere să laşi un comentariu la acest articol. Îţi garantez că-ţi voi răspunde la comentariul tău.

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

  1. florin says:

    super material, si adevarat,

    nu am calculat cat am investit in educatie, dar ultimii trei ani au fost de mii de $…

    si am o facultate si un masterat terminate care nu mai valoreaza asa mult ….

    mult noroc

    • GG FILIP says:

      Flicitari Florin!

      Ai dreptate, in scoli nu se invata atat de multe lucruri practice,
      care sa ne dea o perspectiva cat mai apropiata de asteptarile pe care le avem de la viata.
      Bine ca avem si alte programe…

      Bafta si tie.


  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube