8. Îţi cunoşti tipul de personalitate şi care ţi se poriveşte mai bine?
Personalitatea este pentru om ceea ce este parfumul pentru o floare. – Charles Michael Schwab
Psihologului şi medicului elveţian Carl Gustav Jung s-a inspirat din modelul grecesc antic al celor patru temperamente şi din interpretarea acestora de-a lungul secolelor. Astfel a identificat 16 tipuri de personalitate.
1. Extrovertit Reflexiv Senzorial ETS
2. Extrovertit Reflexiv Intuitiv ETN
3. Extrovertit Afectiv Senzorial EFS
4. Extrovertit Afectiv Intuitiv EFN
5. Extrovertit Senzorial Reflexiv EST
6. Extrovertit Senzorial Afectiv ESF
7. Extrovertit Intuitiv Reflexiv ENT
8. Extrovertit Intuitiv Afectiv ENF
9. Introvertit Reflexiv Senzorial IST
10. Introvertit Reflexiv Intuitiv ITN
11. Introvertit Afectiv Senzorial IFS
12. Introvertit Afectiv Intuitiv IFN
13. Introvertit Senzorial Reflexiv IST
14. Introvertit Senzorial Afectiv ISF
15. Introvertit Intuitiv Reflexiv INT
16. Introvertit Intuitiv Afectiv INF
Extrovertiții au nevoie de activități sociale la care să participe pentru a învăța și înțelege anumite concepte.
Introvertiții au nevoie de timp să reflecteze asupra unei probleme, de multe ori preferă să învețe prin studiu personal decât prin interacțiune.
Senzitivii (litera S) au nevoie de cifre, statistici și date exacte, de multe ori prezentate vizual și schematic (powerpoint) pentru a învăța cum trebuie un concept.
Intuitivii (litera N) au nevoie să știe viziunea, ansamblul pentru a înțelege și accepta cum trebuie un concept.
Raționalii (litera T) au nevoie de logică într-o echipă.
Emoționalii (litera F) au nevoie de armonie într-o echipă.
Judging (litera J) trebuie să respecte un plan, o ordine, o structură.
Perceptibilii (litera P) au nevoie de informație multă în avans ca să se decidă.
Aş vrea să îţi mai reţin atenţia cu o scurtă clasificare cu care închei acest punct. Dacă încă nu ştii care îţi este tipul de personalitate îţi recomand să faci un test MBTI şi vei afla în câteva minute.
ISTJ – Soldații (cei care îți rezolvă problemele)
ESTJ – Gardienii (cei pe care te poți baza)
ISFJ – Asistenții (ajutorul din umbră)
ESFJ – Medicii de familie (cei care au grijă de tine)
ISTP – Mecanicii
ESTP – Oamenii de vânzări
ESFP – Actorii
ISFP – Artiștii
ENTJ – Liderii
INTJ – Oamenii de știință
ENTP – Vizionarii
INTP – Gânditorii
ENFJ – Darnicii
INFJ – Protectorii
ENFP – Liderii politici (cei care te inspiră)
INFP – Idealiștii (cei care îți vindecă sufletul)
Poate vei spune că este interesant să afli în care categorie te încadrezi şi care este profilul personalităţii tale, însă la ce ţi-ar folosi? Te las acum să-ţi găseşti răspunsul cel mai potrivit. Mie personal mi-a fost util să aflu care este profilul meu, evidentiind două mari avantaje. Primul avantaj, este cel de autocunoaştere. După ce am început să descopăr în mod conştient ce este înmagazinat în subconştient, am început să mă înţeleg mai bine, astfel reuşind să-i înţeleg şi pe alţii mai bine. Atât timp cât nu am înţeles şi nici nu am acceptat că suntem diferiţi şi avem voie să ne manifestăm în mod diferit, perfecţionistul din mine avea pretenţia ca cei din jurul meu, să se conformeze şi să se manifeste după valorile şi convingerile mele.
Al doilea avantaj, după ce am conştientizat starea actuală, am înţeles că este posibil să mi-o pot schimba în altă stare, starea dorită. Cum în prezent sunt convins deja că doar pe mine mă pot schimba şi în mod direct, doar în mine pot declanşa transformări importante, am făcut primul pas de la starea actuală la starea dorită. Surpriză s-a produs! Schimbându-mi comportamentul, am influenţat schimbarea în jurul meu.
Imaginează-ţi cum s-ar putea schimba mediul în care ne desfăşurăm activitatea, dacă am alege să facem fiecare din noi acest pas, parcurgând un mic proces, de cele mai multe ori banal de simplu: autocunoaşterea – conştientizarea aşteptărilor – dorinţa de schimbare – primul pas din starea actuală în starea dorită – transformarea.
9. Ştii precis ce anume te motivează şi cum poate fi reîmprospătată motivaţia?
Prea mulţi dintre noi nu ne trăim visurile pentru că ne trăim temerile. – Les Brown
Ţi s-a întâmplat măcar o dată în viaţă să dai vina pe circumstanţe doar pentru a evita să-ţi asumi responsabilitatea? Daca da, eşti un om normal.
Unii şi-au făcut o listă cu 5-10 obiceiuri pe care şi-au dorit să le schimbe. Zilnic alegeau cel puţin două obiceiuri şi le schimbau. Au făcut asta timp de trei săptămâni fără să întrerupă nici măcar o zi. Bifau zilnic pe ce anume lucrau, iar după cele trei săptămâni, încercuiau acel obiectiv ca fiind îndeplinit pentru toată viaţa. A fost un experiment cu paşi mici, care a dus la un rezultat extraordinar. Recent, s-au descoperit tehnici şi mai rapide pentru schimbarea sau inlocuirea unor obiceiuri, însă acest subiect îl voi trata cu o primă ocazie.
Rezultatul celor care au reuşit, poate fi un impuls foarte puternic pentru cei care îşi doresc să fie motivaţi. Va declanşa ambiţia şi va permite unui flux de entuziasm şi energie să-l conducă exact spre rezultatul dorit.
Sunt două tipare motivaţionale principale. Unul este intrinsec, care îşi are rădăcina în interior şi declanşează o dorinţă puternică de a se apropia de… un obiectiv(beneficii, scopuri, dorinţe, idealuri etc.). Acest tipar include persoanele care se pot concentra pe scopuri, ignorând obstacolele, chiar dacă se lovesc de ele.
Alt tipar motivaţional este cel extrinsec, care este legat de probleme, obligaţii, facturi de plată, datorii, care sunt animaţi de o dorinţă puternică de a se îndepărta de… ceva incomod. Sunt motivaţi mai degrabă de ameninţări, iar anumite termene limita sau targete, îi stimulează să treacă la acţiune. Astfel de persoane se vor concentra pe tot ce ar trebui evitat sau ar trebui prevenit, eliminând pericolele şi rezolvând problemele.
Interesant este că la un moment dat, poţi adăuga nişte resurse pentru a-ţi schimba atitudinea, care implicit, va determina rezultatele intermediare sau finale. Vom dezvolta acest subiect în viitorul apropiat.
(va urma)
Mult spor și voie bună!
Cu drag,
Gigi FILIP