ADN1Cu toate elementele unice care ne diferenţiază, avem foarte multe asemănări şi puncte în comun.

Nu despre asta vreau să scriu, ci despre o nedumerire întâlnită în mod frecvent şi anume: de ce uneori simţi dorinţa de a-ţi ascunde unicitatea, conformându-te chiar cu standarde inferioare? Numai din dorinţa de a nu face notă discordantă sau opinie separată?

Fiecare este unic într-un anumit fel. Ştii deja că fiecare dintre noi are ADN unic, amprentă şi iris propriu.

Sunt puţini care folosesc tehnicile descrise mai jos. Astăzi vom aborda doar patru tehnici, iar săptămâna viitoare încă patru.

Ai curajul de a fi diferit(1)    

Schimbă perspectiva! Să facem un exerciţiu de imaginaţie: cum am putea să ne jucăm  cu întrebările următoare şi care ar fi rezultatul?

«  Cum aş putea să fiu acceptat?

perspectiva«  Cum aş putea să mă accept?

«  Cum aş putea să fiu promovat?

«  Cum aş putea să mă promovez?

«  Cum aş putea învăţa să folosesc internetul?

«  Cum aş putea să folosesc internetul pentru a învăţa?

«  Cum aş putea face reclamă la produsele mele?

«  Cum aş putea folosi produsele mele pentru a face reclamă?

Perspectiva din care privim lucrurile va determina percepţia. Imaginează-ţi că mergi în concediu. Ai două biletele plătite. Dimineaţa, înainte de a pleca spre aeroport, constaţi că ai pierdut unul dintre bilete. Un bilet costa 400 €. Ce faci? Ai fi în stare să mai dai 400 € pentru alt bilet?  Acum imaginează-ţi că mergi la agenţia de voiaj şi, în momentul în care vrei să faci plata biletelor, constaţi că ai pierdut 400 €. Ţi-ai mai cumpăra biletele? Sondajele spun că mai degrabă ar cumpăra biletul dacă ar fi pierdut banii decât dacă ar fi pierdut biletul.

Schimbă rolurile! Filosoful danez Soren Kierkegaard a definit “metoda rotaţiei”. Ei bine, scrie problema din punctul tău de vedere, apoi rescrie-o din cel puţin două puncte de vedere enumerate mai jos.

«  Cum ar formula-o un expert în domeniu?

Schimbare rol«  Cum ar formula-o concurentul tău?

«  Cum ar formula-o un student eminent?

«  Cum ar formula-o un om de vânzări?

«  Cum ar formula-o un psiholog?

«  Cum ar formula-o un profesor universitar?

«  Cum ar formula-o un medic?

«  Cum ar formula-o o persoană religioasă?

«  Cum ar formula-o un întreprinzător?

Schimbă atitudinea! E posibil să nu fii de acord cu mine, însă, personal, sunt convins de funcţionalitatea următoarei paradigme: cantitatea determină calitatea.

Unii spun că Edison a avut 1000 de eşecuri până să inventeze becul. Edison ar fi contrazis asta, spunând că becul a fost invenţia care a avut nevoie de 1000 de încercări.

perla 2Imaginează-ţi cât va săpa un căutător de aur pentru a găsi suficient aur să facă un lingou. Imaginează-ţi un căutator de perle, de câte ori va trebui să desfacă scoile până va găsi o singură perlă… roz.

Imaginează-ţi cum ar fi ca zilnic să scrii o pagină A5, cu un scop clar, pe un subiect precis.

Dacă la început vei scrie mult şi vei alege puţin, în timp vei scrie puţin şi vei alege mult.

Schimbă obiceiul! Dacă până astăzi ai lucrat haotic, fără agendă, fără un plan, fără măcar o hartă mentală, este timpul să faci ceva diferit! Obişnuieşte-te să-ţi aduni ideile pe un caiet, o agendă sau un suport electronic. Reciteşte periodic ideile şi notează-le pe cele mai sclipitoare, geniale în agenda cu obiective zilnice. Organizează-ţi o mică zonă pentru idei. Vezi ce poţi face cu ele în atingerea obiectivelor!

idei2Edison l-a avut mentor pe Da Vinci. Din acest mentorat, Edison şi-a făcut obiceiul de a nota fiecare pas făcut în toate experimentele sale. Au fost descoperite după moartea sa, în 1931, 3500 de carneţele. Aceast obicei de a scriie ideile, a fost cheia revelării geniului său. Astfel s-a dezvoltat şi şi-a îmbogăţit ideile, conceptele, diagramele, tehnicile.

Genialii au disciplină, claritate şi simplitate chiar dacă uneori ai impresia ca e haos total într‑un laborator de cercetare din secolul XIX.

Când îţi notezi ideile, ai şanse să-ţi dezvolţi creativitatea.

Aşadar, patru schimbări simple te pot face diferit.

Este foarte important să avem în preajma noastră oameni pe urmele cărora să păşim cu încredere. E important să avem exemple, mentori şi oameni mari care să ne ghideze în viaţă însă, mai important decât orice este ca, după ce am asimilat informaţii, să trecem totul prin filtrul propriei raţiuni, să punem propria amprentă pe ceea ce înseamnă plan pentru viaţă, strategii şi valori şi să fim diferiţi.

În acelaşi timp, fără o dezvoltare personală pentru care să depunem eforturi susţinute şi îndelungate, nu vom fi niciodată oameni valoroşi, care să aducă o schimbare, un plus de cunoaştere sau ceva diferit în jurul lor!

Aşa că te încurajez să investeşti în tine în măsura în care ai aşteptări în primul rând de la propria viaţă, lasă-te inspirat, dar nu copia modul de gândire şi de viaţă al altora.

Nuanţa personală trebuie să te definească. Fii diferit şi vei fi remarcat, apreciat şi chiar iubit!

Vrei să fii diferit?

De când începi să faci primele schimbări câştigătoare pentru viaţa ta?

Aceasta este provocarea mea pentru astăzi. După ce vei reuşi o săptămână să faci mici schimbări, vei descoperi cât de uşor va fi următoarea săptămână, iar din a treia săptămână, va deveni aproape o rutină.

Să-ţi mai spun un secret. Dacă vrei să ai succes şi să fii cu adevărat diferit, va trebui ca zilnic să-ţi aloci minimum 10 minute pentru fiecare dintre cele patru schimbări.

 

Cu drag,

GG FILIP

 

P.S. Dacă ţi-a plăcut şi ţi-a fost util, împărtăşeşte aceste gânduri cu prietenii sau colegii tăi pe Facebook sau mail.

 

Categories: ARTICOLE

8 Responses so far.

 1. Raluca says:

  Multumesc pentru articolul valoros. Trebuie sa gandim intai, sa ne facem un obicei din a avea un tel, un obiectiv de atins, sa ne disciplinam in a face ceva zilnic pentru a-l atinge, apoi vom gasi acel ceva care vine din interior in intampinarea scopurilor noastre.

 2. Simplu si practic acest exercitiu, descris pas cu pas in amanunt, e bine venit si util pentru noi toti. Mici schimbari repetate constant ne duc spre rezultatele pe care le dorim.

 3. Dia says:

  Mi-ai facut ziua frumoasa!
  Minunat articol!

 4. Cristina P. says:

  Filip,

  imi place si mi se pare foarte utila si valoroasa aceasta sinteza facuta de tine!

  *Unii spun că Edison a avut 1000 de eşecuri până să inventeze becul. Edison ar fi contrazis asta, spunând că becul a fost invenţia care a avut nevoie de 1000 de încercări.* – e geniala afirmatia!

  De multe ori in viata am avut curajul sa fiu diferita, adica sa fiu eu insami, de fapt, si asta mi-a adus cele mai mari impliniri!

  Acest articol m-a incurajat sa continui, dar ma si invata cum!

  Cu consideratie,
  Cristina

 5. Cristina P. says:

  P.S. Acest articol l-am distribuit pe contul meu (pagina e mai putin accesata, deocamdata) de Facebook. Astept continuarea! :)

 6. Cosmin says:

  Exercitiul cu schimbarea perspectivei mi se pare foarte util.

  De asemenea acel set de intrebari puse cu acelasi scop dar formulate intr-un mod diferit mi se par geniale.

  Consider util articolul, o sa imi amintesc sa schimb perspectiva de cat mai multe ori si o sa analizez rezultatele.

  Multumesc.


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube