increderePrezenţa anumitor oameni inspiră respect şi încredere; în faţa altora, trebuie să venim cu încrederea şi respectul gata confecţionate – George Eliot

 

Arta construirii unei relatii bazata pe incredere.pdf

Zilele trecute mi-am dus maşina în service şi am ales pur şi simplu să nu deranjez pe nimeni să mă ia de acolo, ci să merg cu mijlocul de transport în comun. Mi-a fost dor să văd şi să aud ce se întâmplă într-un autobuz. Curiozitatea mi-a fost îndeplinită. În faţa mea, rezemaţi de bara de sprijin, două persoane discutau despre încredere. Unul chiar era indignat că nu mai ştie în cine poate avea încredere. Lumea este alunecoasă şi înşelătoare… şi nu mai poţi fi sigur că ce spui astăzi, nu va fi scris mâine în ziare sau pe internet. Nici nu ştii cum să selectezi persoanele cărora le poţi spune ceva confidenţial… erau cuvintele ce le auzeam.

Atunci mi-a venit o întrebare în minte: oare cum aş putea să transmit celor din jur, câteva criterii relevante şi suficiente, pentru a reuşi să “citească” mai uşor, persoanele în care pot avea încredere într-o oarecare măsură şi în cine să nu aibă încredere deloc, doar după câteva minute de discuţii.

Există un criteriu confirmat de cei mai acreditaţi specialişti în domeniul comunicării, cum că limbajul trupului este cel mai important. Dacă ştim să-l interpretăm corect, cuvintele aproape că nu mai contează. Conform studiilor realizate de către Albert Mehrabian, comunicarea noastră se împarte astfel:

  •  7% din impresia pe care o lăsăm în timpul unei comunicări, reprezintă cuvintele, atât prin formularea lor cât şi prin ordinea în care sunt expuse.
  •  55% din impresia pe care o lăsăm în timpul unei comunicări, reprezintă limbajul nonverbal. Felul în care ne mişcăm braţele, corpul, micro-expresiile faciale, tonul şi inflexiunea vocii.
  •  38% din impresia pe care o lăsăm în timpul unei comunicări, reprezintă felul nostru de a fi în general; cât de agreabili, carismatici şi coerenţi suntem, cât este de credibilă competenţa şi experienţa noastră, pentru a fi convingători, Cât de congruenţi suntem – să corespundă ceea ce spunem, cu ceea ce suntem sau facem.

Cuvintele sunt foarte importante pentru cei auditivi şi mai ales pentru cei care stăpânesc foarte bine regulile gramaticale, însă pentru cei vizuali, cea mai mare importanţă o are limbajul trupului, cum comunicăm, cum arătăm şi cum ne manifestăm.

Dacă ceea ce spunem se află în conflict cu ceea ce suntem sau ceea ce facem, e foarte posibil ca mesajul să fie disipat, neavând nicio şansă reală să mai ajungă la receptor, ori totuşi să ajungă, însă mult prea distorsionat.

Cum ar fi dacă un spărgător de bănci ar preda elevilor la şcoală, regulile de etică şi cinste. În mod sigur ar primi o replică de genul: “faptele tale strigă mai tare decât ceea ce spui”.

O tehnică simplă pentru a construi o relaţie cu mari şanse… să devină de lungă durată:

  •  Ascultarea – la început, ar fi bine să nu-l întrerupem pe celălalt, să nu tragem concluzii şi să nu emitem judecăţi, înainte de a avea toate elementele necesare. E necesar să lăsăm impresia convingătoare că-i acordăm atenţia cuvenită, în aşa fel încât să nu lăsăm nici cea mai mică impresie că este doar un joc de rol. Pur şi simplu ascultăm, fără să întrerupem.
  • Alegerea cuvintelor – un aspect extrem de important este alegerea cuvintelor potrivite şi intervenirea la momentul oportun, fără să ne grăbim să intervenim când celălalt inspiră. Doar atunci când pauză este suficientă, intervenţia noastră va fi eficientă.
  •  Observarea – se spune că cel care ascultă are o capacitate de analiza de câteva ori mai mare decât cel care vorbeşte. Aşadar, în timp ce ascultăm, suntem privilegiaţi să observăm detalii pe care nu le poate observa cineva care vorbeşte în acelaşi timp. Observarea ne va ajuta să identificăm şi anumite nevoi ale celuilalt, dincolo de cuvintele pe care le foloseşte.
  •  Transpunerea sau permutarea – una din secretele care pot conduce la construirea unei relaţii bazate pe încredere, este capacitatea de a înţelege cât mai fidel ceea ce vrea să ne transmită cealaltă persoană. Am auzit expresia: “pune-te în papucii celuilalt”; este o expresie cunoscută. Nu este important că alţii o numesc cea de a doua poziţie perceptuală, important este să ne identificăm cât putem de bine cu starea pe care o trăieşte celălalt, doar aşa reuşim să ne apropiem cât mai mult de interpretarea corectă a mesajului transmis verbal sau nonverbal.
  •  Răbdarea – în ultima vreme, de când mi-am propus pur şi simplu să fiu atent în special la limbajul nonverbal, observ când cineva devine nerăbdător şi chiar neatent, intervenind într-un moment inoportun. Astfel, în loc să construiască o relaţie, uneori o strică de tot sau este nevoit să o ia de la capăt. Răbdarea se învaţă cel mai greu de către cei colerici. Totuşi se învaţă prin multă exersare. Dacă nu ar fi atât de importantă, am ignora-o, însă este mai importantă decât se pare la prima vedere.
  •  Oglindirea – nu-i aşa că ne simţim mai confortabili în prezenţa unei persoane relaxate, care ne priveşte de la aceeaşi înălţime? Nu-i aşa că ne vine mult mai uşor să zâmbim cuiva care ne zâmbeşte, sau să ne lăsăm pe spate în fotoliu, picior peste picior, când şi celălalt stă la fel? Nu ne place că atunci când vorbim, cealaltă persoană să-şi întoarcă privirea pe geam sau pe pereţi. Atunci când ai deja o relaţie de încredere, sesizezi anumite gesturi şi expresii asemănătoare ori identice chiar, fără a face efortul de a imita într-o manieră falsă. Oglindirea o putem observa cel mai uşor la doi îndrăgostiţi. Există o armonie în relaţia lor, fără a se preface unul din ei că-l imită pe celălalt. În aceeaşi manieră are loc şi oglindirea în construirea unei relaţii bazată pe încredere, de data aceasta într-un mod conştient şi… intenţionat.
  •  Concluzionarea –  aici am putea include şi identificarea intenţiei pozitive. Este imperativ necesar ca de fiecare dată când este cazul, să repetăm ce am înţeles, ori să punem o întrebare de clarificare, pentru a fi siguri că am înţeles corect. Ce este foarte important aici, să folosim exact aceleaşi cuvinte pe care le-a folosit celălalt. Dacă le trecem prin filtrul nostru şi folosim alte cuvinte, e posibil să ieşim din context, dând o interpretare diferită faţă de cea dorită de emiţător.

Un alt aspect la fel de important, este calitatea timpului petrecut împreună cu o persoană. Nu durata, ci calitatea, ştim cu toţii că surclasează cantitatea.

Pentru a clădi o relaţie de încredere, avem nevoie de câteva abilităţi esenţiale, cum ar fi:

  • Interpretarea corectă a micro-expresiilor.
  • Demonstrarea intenţiei sincere prin modul nostru de manifestare.
  • Calibrarea. Până nu ştim corect ce înseamnă un gest pentru cealaltă persoană, putem trage concluzii pripite şi greşite.
  • Să fim conştienţi mai tot timpul de ceea ce facem, chiar dacă unele aspecte le trecem cu vederea intenţionat.
  • Să ne putem mulţumi şi cu o remiză, nu neapărat să ne dorim… supremaţia.

Aşadar, proba unei relaţii bazată pe încredere, este simplă: dacă ne simţim minunat în prezenţa acelei persoane, timpul trece incredibil de repede şi relaţia înregistrează progrese la fiecare întâlnire, este momentul să ne facem un tipar şi să ne dezvoltăm abilităţile care s-au dovedit a fi eficiente, pe care să le folosim şi în construirea altor relaţii în viitor.

În viaţă trebuie să avem încredere. Mare încredere în noi dar şi în ceilalţi. Fără încredere, trăim degeaba şi mereu vom fi chinuiţi de îndoială. – Victor Duta

Cu drag,

Gigi FILIP

 

PS – Un feedback primit la timp, joacă un anumit rol… Și dacă lași un comentariu mai jos și dacă nu lași, în ambele cazuri este un feedback.

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

  1. Raluca says:

    Trebuie experienta pentru a interpreta corect limbajul non verbal, dar…in toate exista un inceput.


  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube