Viata in dar  Viaţa este un joc dur şi halucinant, viaţa înseamnă salturi cu paraşuta, înseamnă risc, înseamnă să cazi şi să te ridici, înseamnă alpinism, înseamnă voinţa de a ajunge în punctul tău cel mai înalt şi a te simţi nemulţumit şi neliniştit când nu reuşeşti să o faci. – Paulo Coelho

În această săptămână mi-a atras atenția sintagma “respect pentru viață, drept pentru care mi-am pus întrebarea ce înseamnă viaţa pentru noi. Cu toate că scopul principal este campania împotriva avorturilor, totuşi este un prilej extraordinar de a ne pune întrebări despre viaţă.  Ce inseamna pentru tine VIATA 

În ultima perioadă am avut ocazia să socializez cu persoane foarte diferite în concepţii. Am aflat implicit, fără să discutăm neapărat despre un subiect specific, opiniile unora despre viaţă. De la cei care cred în suflet, cum că ar fi singura componentă din noi care este cu adevărat importantă şi care nu va muri niciodată, până la alţii care nu cred în existenţa sufletului, iar viaţa este totul aici şi acum. Până la urmă, este mai important în viaţa cât de mult avansezi ierarhic ori cât de mult reuşeşti să te cunoşti?

 

Din această perspectivă, constatăm că termenul „viaţă” are o multitudine de interpretări şi întrebuinţări. Nu îmi propun să fac o analiză a lor, nici să categorisesc conceptele, ci mai degrabă să pun un set de întrebări la care să-ţi răspunzi personal. Te asigur totuşi că nu toţi au dreptate în ceea ce priveşte marele adevăr despre viaţă.

Cu siguranţă ştii deja că unele răspunsuri le afli doar în urma unor întrebări. Există o tehnică foarte interesantă, care ne învaţă, într-un anumit fel, să ne abţinem de la a oferi sfaturi sau soluţii, punând doar, din când în când, câte o întrebare potrivită. Răspunsurile pe care ţi le găseşti singur sunt atât de puternice şi memorabile, încât ai impresia că prin glasul conştiinţei sau al subconştientului ai parte de cele mai interesante descoperiri al universului tău interior.

Mi-a plăcut concluzia lui Robert F. Bennett. „Viaţa e suma tuturor alegerilor pe care le facem, atât conştient cât şi inconştient. Dacă ne putem controla alegerile, putem controla fiecare aspect al vieţii noastre. Putem descoperi libertatea care se ascunde în capacitatea de a ne controla.”

 

Aşadar, voi începe un set de întrebări la care te rog să-ţi răspunzi. În timp ce le vei citi şi vei răspunde la ele, în mod sigur vei fi surprins cum alte întrebări interesante se vor naşte în mintea ta. Această reflecţie asupra vieţii îţi va deschide noi orizonturi, devenind mai atent la ce este important pentru tine, concentrându-te cu precădere pe ceea ce este cu adevărat valoros… din punctul tău de vedere.

©      Ce înseamnă pentru tine viaţa?

©      Este viaţa ta aşa cum ţi-o doreşti?

©      Viaţa înseamnă distracţie, împlinire, bogăţie, satisfacţie, experienţe noi… ?

©      Este mai important să meditezi la viaţă ori să trăieşti din plin la cote maxime?

©      Te bucuri de o conjunctură fericită la maximum ori te gândeşti că va trece şi asta?

©      Lucrurile materiale sunt mai de preţ decât cele… teoretice, sufleteşti?

©      Te interesează ce cred alţii despre viaţă ori cel mai important este ceea ce crezi tu despre ea?

©      Viaţa înseamnă doar lipsa morţii sau ceva mai mult?

©      A fi plin de viaţă înseamnă a fi foarte activ în tot ce faci sau a fi… ?

©      Preferi să experimentezi din când în când emoţii intense, trăiri înalte sau preferi să ai o viaţă echilibrată, constantă şi fără evenimente ieşite din comun?

©      Când intri într-o încăpere, atmosfera prinde viaţă ori se aşterne liniştea, în semn de respect sau teamă?

©      Ce anume din viaţa ta îţi poate confirma că ai făcut alegerile corecte?

©      Ştii că prezentul este influenţat de concepţiile tale, iar viitorul este o consecinţă a alegerilor prezente?

©      Pentru tine viaţa înseamnă o luptă permanentă, o suferinţă, un şir de curiozităţi sau înseamnă simplitate, echilibru fără riscuri?

©      Te rog sa completezi cu întrebările tale aici…+

 

ViataViaţa este un dar, chiar dacă este misterioasă. Viaţa este bucurie şi iubire, chiar dacă este probată prin întristare şi ură. Viaţa este energie şi voinţă, cu toate că este absorbită uneori de apatie şi amânare. Viaţa este pasiune şi dorinţă, chiar dacă uneori flacăra aproape că se stinge. Viaţa este plină de provocări pe care trebuie să le selectăm cu mare atenţie, pentru că ne poate determina destinul.

Viaţa este aşa cum ne-o construim: fie o suită de consecinţe ale unor alegeri greşite fie o împlinire… ca urmare a unor alegeri înţelepte, bune, corecte. Viaţa e mai mult decât o sumă de ani, mai mult decât o sumă de evenimente. Atârnă de noi şi, în acelaşi timp, nu atârnă deloc. Ghemul vieţii este în mâna lui Dumnezeu şi El este singurul care poate să continue să depene zilele noastre sau să aleagă să pună mâna pe foarfece. Totuşi ne-a dat nouă dreptul şi, mai bine-zis, responsabilitatea de a face ca viaţa noastră să fie valoroasă atât pentru noi cât şi pentru ceilalţi, să conteze şi chiar să influenţeze, să îndrume şi să arate o cale vrednică de urmat!

Cât de responsabil eşti de viaţă primită în dar? Care este esenţa vieţii tale?

Viaţa este scena pe care îţi gestionezi mai mult sau mai puţin emoţiile, gândurile şi acţiunile, dezvoltând obiceiuri, caractere şi, în final, ducând la un destin.

Planificarea, organizarea, perseverenţa… ar putea fi cumva antonime pentru „viaţă”? Oare planificarea ar putea distruge câte puţin viaţa? Viaţa ar putea reprezenta ceea ce ţi se întâmplă zi de zi, fără să te aştepţi la ceva anume?

Ştiu, sunt multe întrebări fără răspuns în acest articol. Aşa cum mi-am propus la început, voi răspunde la ele doar în dreptul meu. Te rog să o faci şi tu în dreptul tău.

În concluzie, îţi doresc să te bucuri din plin de viaţă, influenţând pe cei din jurul tău prin vitalitate şi să exclami, la sfârşitul vieţii tale, ba chiar la sfârşitul fiecărei zile… că a meritat să fie trăită.

 

Cu drag,

GG FILIP

 

P.S. Am rugămintea să-mi lasi măcar un gând despre ceea ce înseamnă viața pentru tine.

Categories: ARTICOLE

11 Responses so far.

 1. Hani says:

  Intrebarile din articol au foarte mare valoare, demne de o radiografie. Doar autenticitatea raspunsurilor poate sa aduca la suprafata adevarul despre viata ce-o traiesc.

  Viata, acum, prentru mine, e un buchet de flori proaspete, placut inmiresmate si pline cu boabe din roua diminetii de vara, iar aceste flori sunt:
  Bucuria, Increderea, Zambetul, Iubirea, Fericirea, Detasarea, Tandretea, Bunavointa, Compasiunea, Prietenia, Simplitatea…

  Multumesc GG, este un articol exceptional!

  • GG FILIP says:

   Mi-a placut ca ai facut un buchet minunat din:
   Bucuria, Increderea, Zambetul, Iubirea, Fericirea, Detasarea, Tandretea, Bunavointa, Compasiunea, Prietenia, Simplitatea…

 2. Raluca says:

  Neasteptat un astfel de articol, pe un site de bussiness. Intrebarile despre viata sunt intotdeauna profunde si tulburatoare. De multe ori de oprim si ne intrebam: Oare chiar stim ce facem? Stim incotro ne indreptam?

  Hmm, un gand despre viata? Cam ce inseamna TOTUL? Este o notiune care poate fi exprimata, cuantificabila? Sau e mult prea abstracta si imposibil de atins pentru mintea noastra?
  As pune semnul egal intre ele.
  VIATA=TOTUL
  E cam acelasi lucru cum ai intreba: Ce inseamna pentru tine plus si minus infinit?

  • GG FILIP says:

   Cineva tot ar fi bine s-o faca. De ce nu?
   Si oamenii de business au nevoie din cand in cand sa-si puna aceste intrebari…si eu mi le pun.

 3. Nicole says:

  Neprevăzut și surprinzător acest articol!
  Pentru mine viața este o provocare în fiecare zi.
  Întâmpin fiecare zi cu multă iubire și recunoștință.
  Învăț din lecțile primite în dar.
  Dăruiesc mereu celor din jur.
  Am învățat să prețuiesc fiecare clipă.

 4. Cristina says:

  Filip mereu surprinzator im mod placut desigur, apreciez flerul cu care sumarizezi esentialul.
  Pt mine viata insemna autenticitate, zambet si deschidere fata de orice experienta pentru ca ,,TOT CE SE INTAMPLA IN VIATA MEA ESTE PENTRU BNELE MEU ,, este concluzia la care am ajuns in urma unor experient mai putin placute insa EA VIATA are talentul de a deghiza oportunitatile in dezastre si doar cei cu adevarat puternici trec de aparenta si vad de fapt esenta si darul vietii.
  Ma bucur de acest subiect.

 5. Alexandra says:

  Un articol deosebita si o intrebare care te determina sa cauti raspunsul in profunzimea gandurilor si a sentimentelor.
  Viata asta pe care o avem este, din cate am citit, o experienta, o etapa in evolutia sufletului nostru.O sansa de care trebuie sa profitam.
  Este un dar pe care trebuie sa-l apreciem si de care trebuie sa fim multumiti si pentru care trebuie sa fim recunoscatori si sa il iubim, chiar daca uneori nu ne aduce satisfactii.
  Iar pentru mine, in particular, viata mea este frumoasa, ma bucur din plin de ea si de tot ceea ce-mi ofera, mai ales ca stiu ca viata mea este importanta nu numai pentru mine ci si pentru cei din jurul meu.Stiu ca viata mea este importanta si ma stradui sa o fac cat mai frumoasa.
  Iar cand se va termina, stiu ca … n-am trait degeaba.
  Multumesc, GG!

 6. Alex says:

  Si totusi VIATA nu o poti rescrie sau sa o retraiesti.

 7. florentina says:

  Viata mea este suma experientelor bune sau mai putin bune, a esecurilor si incercarilor care m-au adus astazi aici, m-au ajutat sa devin ceea ce sunt OM


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube