timpul 09Timpul este compus din acele clipe unice pe care le numim present. În fiecare clipă facem alegeri importante… care vor influenţa viitorul şi vor determina destinul.

 Hexagonul timpului – secretul motivarii.pdf

Ai putea să-ţi imaginezi clepsidra vieţii tale, fiecare bob de nisip reprezentând fiecare oră din cele 24 dintr-o zi? Timpul se scurge prea încet în primii ani de viaţă. Parcă în gimnaziu sau în liceu îţi doreai să curgă mai repede pentru a ajunge matur. Apoi, după 30, 40 sau 50 de ani, realizezi că parcă viteza este mult prea mare în raport cu ceea ce vrei să faci.

Oare ar putea fi un cod care, odată descifrat, să ne dezvăluie scopul vieţii noastre aici şi acum? Poate exista o cheie care să deschidă uşi închise de când ne ştim? Poate fi o formulă care, dacă ar fi cunoscută, înţeleasă şi aplicată, să poată rezolva ecuaţii complicate din viaţa noastră? Poate fi un punct determinant unde cunoaşterea este depăşită de ceva supranatural, iar acel impact interior să producă o schimbare miraculoasă?

Ce este important pentru noi? Cum ne împărţim timpul? Suntem conştienţi că timpul, care este ireversibil, cel mai preţios cadou, este posibil să-l irosim de prea multe ori pentru ca nu suntem eficienti? Ar putea fi posibil ca timpul să reprezinte o unitate de măsura doar aici şi acum? Am putea spune că stă în puterea noastră să gestionăm timpul în mod eficace?

Încep cu o avalanşă de întrebări pentru a găsi câteva, doar câteva răspunsuri cât se poate de relevante. Ce facem cu timpul atât de limitat de care dispunem? Noi trăim în timp. Evaluăm absolut totul în funcţie de timp. Cum ne petrecem timpul zilnic în secunde, minute, ore, luni şi ani?

Astăzi ne vom îndrepta atenţia către prima latură a hexagonului: automotivarea.

Când vom accepta în egală măsură atât înfrângerea cât şi succesul, atât punctele forte cât şi neajunsurile, atât tăria de caracter cât şi slăbiciunile, atât sobrietatea cât şi jovialitatea… înseamnă că vom fi pregătiţi şi motivaţi pentru a ne trăi fiecare oră din viaţa noastră la intensitatea dorită.

După opinia specialiştilor în domeniu, sunt două mari tipare motivaţionale, beneficii şi obligații.

  1. BENEFICII (scopuri, dorinţe, idealuri)

Cei din această categorie ştiu foarte bine ce vor, ştiu şi în ce direcţie merg şi îşi urmăresc ţinta fără să se lase distraşi de obstacole. Se scutură, dau din coate, pentru că privirea le este focalizată pe obiectiv.

Aceste persoane îşi dozează energia şi o focalizează direct către scopuri, pentru că ei ştiu de ce este important să obţină ceea ce-şi doresc atât de mult.

Vei găsi mult entuziasm şi încredere la astfel de persoane. De asemenea, sunt vizionari şi, de cele mai multe ori, lideri.

  1. OBLIGAȚII (probleme, datorii la termen, facturi, întreţinerea familiei)

Cei din această categorie sunt motivaţi de ameninţări şi “deadline-uri” (termene limită). Ei sunt atenţi, de obicei, la ceea ce ar trebui evitat pentru a nu se întâmpla. Faptul că au o rată lunară la bancă sau taxe şcolare… îi stimulează să treacă la acţiune.

Uneori, astfel de persoane ar putea întâmpina dificultăţi pentru atingerea obiectivelor, deoarece atenţia le este distrasă de obstacole pe care este imperativ să le evite. Pot fi uşor afectate de eşecuri şi au nevoie de un stimul care să le împingă înainte.

Acum, după ce ai aflat aceste detalii, îţi poţi crea o imagine de ansamblu vizualizând unde vrei să faci schimbarea. După acest prim pas, te vei simţi deja capabil să faci şi următorul pas.

Dacă ai o anumită întrebare specifică acestui subiect, o aştept cu drag în comentariu.

 

Cu drag,

Gigi FILIP

PS – probabil ai intuit deja ca urmeaza inca 5 articole pentru a defini hexagonul. :-) . Promit sa nu ma las asteptat.

Categories: ARTICOLE

2 Responses so far.

  1. Raluca says:

    Un articol care vine la momentul potrivit. Daca tot ma regasesc in el, voi face si schimbarea. :)


  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube