Este posibil ca măcar o dată să fi fost nemulţumit de ritmul în care poţi învăţa. Te-ar ajuta cu ceva dacă ţi-aş spune că şi Einstein avea mai multe aşteptări de la el şi Eliade care, printre altele, era capabil să citească 3000 de cuvinte pe minut?
… Hexagonul timpului – secretul invatarii.pdf
“Să schimbi în bine viaţa unei singure persoane, nu va schimba viaţa lumii, dar cu siguranţă va schimba lumea pentru acea singură persoană”.- anonim
În ultima perioadă am o abordare diferită la modalitatea generală de a convinge pe cineva prin paradigma „specialiştii spun…”, fără a da un nume concret de specialişti sau instituţii de renume. Voi da un exemplu mai jos.
Recent am citit cum că unele studii arată că metodele de învăţare pe care unii dintre noi le practică, adică prin subliniere sau evidenţiere cu markerul, este una dintre cele mai nepotrivite metode pentru a învăţa. Până la proba contrarie, pentru mine rămâne o metodă preferată.
Este posibil să te fi gândit măcar o dată cât timp aloci învăţării. Acum nu ne referim la cei care au încheiat procesul învăţării conştiente şi active, odată cu terminarea şcolii.
Îmi place această idee scrisă la începutul lunii septembrie a.c. care sper să ajungă în curând un citat personal:
Dacă investeşti timp şi bani în dezvoltarea ta personală an de an, înseamnă că eşti pe drumul cel bun. Înseamnă că ai toate şansele să atingi noi culmi ale performanţei şi excelenţei, prin redescoperire și transformare
Din experienţa dobândită până acum, am adunat câteva secrete ale învăţării. Sunt dator să evidenţiez de la început ca toate variantele funcţionează la fel şi nici tot ce funcţionează la mine ar trebui să funcţioneze la fiecare. În asta constă frumuseţea… aproape în orice domeniu. Ideea de individualitate, în sens de unicitate.
Aşadar, iată câteva metode pe care le poţi încerca şi să vezi care dintre ele ţi se potrivesc mai bine:
- Sintetizarea şi transcrierea informaţiei pe care vrei să o reţii, exceptând desigur definiţiile care au nevoie să fie memorate.
- Împarte timpul de învăţare şi fă pauze mici şi programate.
- Foloseşte hărţi mentale. Este una dintre cele mai puternice tehnici de învăţare rapidă.
- Verifică-te şi evaluează-ţi periodic informaţiile învăţate. Joacă-te pe hârtie şi desenează, aşa cum îţi trece prin minte, ideile sau conceptele principale, în jurul cărora poţi construi toate ramificaţiile.
- Asociază cuvintele cu imagini, sunete sau senzaţii, pe care le poţi lega făcând un şir mult mai uşor de reţinut.
- Alege un mediu liniştit, o poziţie confortabilă, lumina cât mai potrivită pentru ca ochiul să fie relaxat şi concentrează-te doar pe ceea ce citeşti. Să nu-ţi distragă atenţia absolut nimic. E nevoie să ai o atitudine de studiu. Am înţeles în sfârşit de ce studenţii învăţa cel mai bine la bibliotecă! Este un cadru propice, care îndeplineşte toate condiţiile pentru o învăţare rapidă.
- Observă-ţi respiraţia care este extrem de importantă pentru creier. Poţi face un exerciţiu de fiecare dată înainte să studiezi ceva. Este un exerciţiu foarte simplu. Inspiră 10 secunde, ţine aerul 12 secunde şi expiră în 14 secunde.
Un aspect pe cât de interesant pe atât de important de reţinut, este modul în care funcţionează cele două emisfere cerebrale. Partea dreaptă a creierului de ocupă cu decodarea şi codarea informaţiei, în timp ce partea stângă se ocupă cu sintetizarea înţelegerii generale.
Pentru a putea citi mai repede şi pentru a-ţi putea aminti mult mai uşor şi mai mult din ce ai citit, este necesar ca cele două emisfere ale creierului să fie în echilibru. Sunt câteva tehnici pentru a învăţa cum se realizează acest echilibru, însă intenţionez să le expun într-un articol special pe această temă.
Sper că ţi-au fost de folos aceste mici secrete referitoare la învățare.
Să țintim către performanță și excelență.
Cu drag,
Gigi FILIP
Atitudinea determina reusita! valabil si in cazul invatarii. Astept tehnicile cu nerabdare.
Poate la inceputul anului viitor.
Am inca niste articole in lucru si mai am cateva proiecte importante care ma tin in priza pana la sfarsitul anului.