Dacă anostele rânduri pe care le vei găsi de-acum încolo te vor plictisi, consoleză-te cititorule, gândindu-te la mine care a trebuit să le scriu. – Heinrich Heine

Plictiseala totalaZilele trecute m-am întâlnit cu un amic care se plângea de plictiseală. În acel moment mi-a venit în minte o întrebare: oare am putea sabota plictiseala aşa cum este sabotată acţiunea?

Pasiunea vine în urma acţiunii. Dacă lipseşte acţiunea, intrăm într-o stare de letargie. Suntem victime uşoare pentru depresie şi lenevie. Care să fie sursa plictiselii? Oare am putea sabota plictiseala

Aşa cum spunea Einstein: „nu există lumină şi întuneric, ci întunericul este, de fapt, lipsa luminii”, oare nu cumva şi plictiseala este lipsa acţiunii?

Plictiseala poate fi un semnal de alarmă prin care să descoperim sau să ne amintim că nu suntem focalizaţi pe ceea ce trebuie, că trăim o viaţă lipsită de scop şi viziune, o viaţă în care nu avem stabilite strategii de dezvoltare personală, nu ţintim spre nicăieri şi luăm fiecare zi aşa cum vine. Plictiseala poate fi un prim semn că nu suntem concentraţi pe cum ne trăim viaţa şi nu ştim unde vrem să ajungem.

Mai poate însemna că nu suntem în locul potrivit şi asta să ne determine să luăm atitudine în a ne alege locul potrivit de muncă şi activităţile care sunt în acord cu caracterul şi pasiunile noastre.

Un astfel de moment poate fi văzut ca o provocare căreia să îi dăm curs pentru a ne schimba viaţa. Cred că atunci când ajungem să ne respectăm pe noi înşine cu adevărat, înţelegem că plictiseala nu poate face parte din preocupările vieţii şi că merităm mai mult. De fapt ce e mai bun!

Privitul îndelungat la TV poate fi generat iniţial de plictiseală, fapt care va genera, cu siguranţă, şi mai multă plictiseală. Plictiseala este ca un virus care încearcă să ne atingă într-un fel sau altul atât la serviciu cât şi în timpul liber. Dacă nu avem sistemul imunitar pregătit pentru plictiseală, şi nici nu ne facem un vaccin, după o anumită perioadă plictiseala va deveni cronică. Plictiseala măreşte fiecare minut la microscop, fiecare oră este dilatată excesiv, de parcă ar fi trecut deja o zi întreagă, atrăgând ca un magnet puternic apatia, anxietatea şi culminând în depresie.

Pascal Bruckner compara plictiseala cu boala sufletului modern. Astfel, viaţa pare o iluzie, un carusel în care alergăm de dimineaţă până seara. În ameţeala produsă de rutina plicticoasă, încercăm uneori să descoperim misterul care se ascunde în spatele generatorului de evenimente plicticoase şi care, culmea, ne apar fix în cale, zi de zi. Creierul ne este afectat de plictiseală. Tulburările de atenţie, descurajarea, lipsa de apreciere, stările emoţionale negative, sunt alte cauze care generează plictiseala.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea York din Toronto au descoperit că plictiseala apare ca urmare a stresului, iar ea are efecte nu numai asupra fericirii, ci şi a sănătăţii.

Când ai fost cuprins de plictiseală ultima dată?

Am găsit un singur exemplu în care plictiseala poate aduce beneficii. Un studiu prezentat de Dr. Sandi Mann şi C. Rebekah Cadman de la Universitatea Central Lancashire conchide că, în unele situaţii, plictiseala generează o creştere a creativităţii, pentru că poate oferi un cadru propice să visăm cu ochii deschişi.

Aşadar, cum ar fi să ieşim de sub bombardamentul emisiunilor/articolelor absolut inutile oferite de TV sau internet, care îmbracă o formă subversivă a emancipării şi informării?

saritSpecialiştii au descoperit că un rol vital îl are sistemul limfatic. Aşadar, pentru menţinerea echilibrului biochimic şi metabolic al corpului se recomandă: respiraţia din diafragmă, mersul pe jos, dar în ritm alert, exerciţii pe tampolină, săritul ca mingea cât de sus se poate şi cu mâinile lăsate pe lângă corp, uleiul de ricin, masajul şi altele.

Ai simţit măcar o dată o muşcătură puternică, paralizantă… colţii înfipţi adânc în buna dispoziţie… care te-au aruncat din entuziasm în dezinteres sau ignoranţă?

La polul opus este acţiunea… surprinsă parcă de contractarea timpului care se scurge cu o viteză supersonică. Acţiunea are nevoie de un timp de calitate, nu contează intemperiile, căldura ecuatorială sau frigul polar. Acţiunea înseamnă vitalitate, izvor de energie. Întreprinzătorul care merge la expert ia informaţia şi o dă executantului să o pună în aplicare. Acţiunea este butonul de pornire al unei maşini uitate în parcare. Acţiunea este oxigenul din masca unui cardiac, este apa din fiecare celulă fără de care, în scurt timp, poate surveni moartea.

Acţiunea începe printr-o planificare bună a zilei, o planificare cât se poate de realistă, nici prea săracă nici prea încărcată.

În concluzie, dacă vrem să sabotăm plictiseala, avem o singură şansă. Apelarea la cel mai înfricat duşman al ei, ACŢIUNEA!

Să ne stimulăm creierul pentru a fi creativ şi prompt în a da comenzile pentru acţiune. Să lăsăm mintea să se alinieze cu tot trupul şi cu sufletul. Să înfrumuseţăm în permanenţă relaţia dintre materie şi spirit, încurajând armonia entităţilor coexistente.

Dacă nu găsim acţiunea prin sertăraşele proprii, este necesar, cât se poate de rapid, să căutăm pe cineva plin de acţiune. Modelele, mentorii pot fi puncte de reper.

Plictiseala lungeşte ziua şi scurtează viaţa. – Tudor Muşatescu

Cu drag,

GG FILIP

P.S. Sunt aici… disponibil pentru cel care vrea puţină inspiraţie către acţiune.

Categories: ARTICOLE

9 Responses so far.

 1. Raluca says:

  Nu duc lipsa de idei de actiune si nu-mi amintesc sa fi suferit de plictiseala. Dimpotriva as avea nevoie sa am o zi de 48 de ore fiindca 24 sunt prea putine, pentru cate imi trec prin cap ca as vrea sa fac.

  La partea cu organizarea stau mai prost, asa ca ar fi binevenit un articol pe tema asta. Cum sa-ti organizezi ziua, cum sa prioritizezi si sa ai in vedere actiunile cu adevarat importante.

  Best wishes!

 2. erika says:

  eu nu mă plictisesc defel, uneori mă irit din cauză că nu mă organizez mai bine, sunt prea lejeră uneori… dar sfaturile tale sunt f bune, când faci ceva de prea mult timp, rupe ritmul, oprește-te și fă o pauză. s-ar putea ca după aceea să ai eficiență maximă.

 3. Marcela says:

  Felicitari! Foarte frumoasa prezentare a celor doi poli : plictiseala si actiunea. Si da, actiunea inseamna vitalitate si izvor de energie.

 4. geluca says:

  Interesant articolul!Atat ca forma cat si din punct de vedere al continutului!
  Ma alatur la campania !
  Subscriu celorlalte comenturi – nu am timp sa ma plictisesc –
  Atentie, insa!
  Trebuie sa ai grija de corpul tau ( nutritie echilibrata, odihna si relaxare) pt a face fata comenzilor date de creier in directia , altfel ne plictisim de plictiseala….

 5. geluca says:

  Cine mi-a furat niste cuvinte din mesajul de mai sus???
  mai scriu odata, poate va iesi corect, sa incerc..
  ……
  Ma alatur la campania de antiplictiseala!
  Trebuie sa ai grija de corpul tau(nutritie echilibrata, odihna si relaxare) pt a face fata comenzilor date de creier in directia Actiune, altfel ne plictisim de plictiseala…

 6. Ludmila says:

  De obicei nu ma plictisesc. Intotdeauna am ceva de facut… sau daca nu am, imi fac… Mi-ar place sa ma plimb, sa citesc in liniste, si probabil multe altele care nu-mi vin momentan in minte… ah, ce vorbesc sunt fantezii, nu prea ma lasa sa ma plictisesc copiii…asa ca plictiseala nu are loc in viata mea.
  Foarte frumos si util articolul!
  Mult succes si spor!

 7. Gina says:

  Filip, plictiseala nu are timp de mine, nici eu de ea. Ca si cei care au comentat mai sus, ziua ar trebui sa aiba 48 de ore ca sa pot termina tot ce mi-am propus.

  Poate scrii si un articol despre relaxare sau odihna activa.


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube